Read More

Kriptovalute: Panel u PKV

4. Oktobra je u Privrednoj komori Vojvodine održana konferencija sa panel-radionicom pod nazivom “Blokčejn i nove mogućnosti zarade za srpska privredna društva“, u organizaciji PKV i konsultantske kuće ,,Haemus”, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. U punoj Sali PKV u trajanju od dva sata vladala je velika zainteresovanost prisutnih o novim mogućnostima zarade za privredna društva korišćenjem Web 3.0 tehnologije, blockchaina i kriptovaluta.

Panelisti su bili Milos Prastalo, kripto računovođa, Ilija Rilaković, specijalista za pravna pitanja kripto imovine, Ivan Andrejević, kripto investitor i analitičar, dok je diskusiju kao moderator-panelista vodio Vladimir Veličković, finansijski savetnik. 

Kriptovalute: Haemus u PKV

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da je veoma važno otvarati ovakve teme i razgovorati sa predstavnicima struke i privrede. Sekretar Udruženja usluga Branislav Mamić naveo je da je Evropska unija definisala blokčejn strategiju, fokusirajući se na zaštitu životne sredine, zaštitu podataka, sajber bezbednost i sve ono što je vezano za moderne načine poslovanja.

Kako je istaknuto na konferenciji, mnogi postojeći modeli već se prilagođavaju, a i razni drugi sektori tek će doživeti svoje izmene. Primera radi, mnoge vrste kupoprodajnih ugovora, od nekretnina do kupovine vozila, marketing za nove generacije, ponuda proizvoda i prodaja, načini finansiranja, organizacija posla i načini zarađivanja. A tek treba da doživimo momenat da više kompanija kreiraju svoje poslovne modele isključivo na blokčejnu ili u virtuelnim svetovima.

U širem aspektu, koristi od blokčejna mogu da imaju pojedinci kao i kompanije svih veličina. Od bazične trgovine kriptovalutama, ili NFT (non-fungible tokens), do toga da kompanija plasiranjem sopstvene digitalne valute ili tokena dođe do preko potrebnog finansiranja, ali na ovaj način za svoj ekosistem “veže” svoje buduće korisnike i klijente.U narednom periodu ćemo organizovati još ovakvih panela, konferencija, radionica i kao što je to Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević najavio na početku pokrenućemo karavan gde ćemo posetiti mnoge gradove i ove teme pokušati da što više približimo zainteresovanima.

Počeli smo jednu lepu saradnju sa Branislavom Mamićem i Privrednom Komorom Vojvodine i u narednom periodu ćemo pokrenuti inicijativu za izmenu i dopunu zakona o digitalnoj imovini kako bi svi zajedno mogli da doprinesemo zajednici i utičemo na bržem usvajanju blockchaina i kriptovaluta u našem društvu.

Snimku panela možete pogledati u nastavku.